Thursday, May 6, 2010

Scraper kavramı ve tercihler

Filmler için klasör belirleme.
Filmleri etiketlemek / isimlendirmek.
Diziler için klasör belirlemek.
Dizileri etiketlemek / isimlendirmek.
Müzikler için klasör belirlemek.
Müzikleri etiketlemek / isimlendirmek.


Bu konuları da anlattığımı farkettim bu post'ta, dolayısıyla ilk post'ta yaptığım planda boş kalacaklar, ama bu yazıda hepsi var.


İşlerim güçlerim dolayısıyla uzuuunca bir ara verdiğim XBMC rehberine devam ediyorum. Konumuz Scraper kavramı, ki kendisi XBMC'nin en büyük esprisini oluşturur.

Mevzu şu: Bir klasör içerisindeki dosyalarınızın ne olduğunu tespit edip, bunları sizin belirleyeceğiniz veritabanlarındaki dosyalarla eşleştirip, haklarındaki bilgileri bilgisayarınıza indiren bir sistem var XBMC'de. Bu veritabanlarına scraper deniyor.



Örneklemek daha rahat olacak, kendi sistemimden yola çıkayım:

XBMC'nin içerik aldığı 3 adet klasörüm var. Bunlardan birincisi Movies klasörü, ki içinde filmler var. İkincisi TV klasörü, ki içerisinde televizyon dizileri var. Üçüncüsü de Music, bunun da içinde mp3 ve flac dosyalarım var.

(XBMC'yi ilk çalıştırdığımızda herhangi bir yerden herhangi bir dosya almaz, kaynakların konumlarını belirlemeniz gerekir. Add source dediğinizde videos kısmına girip, rahatlıkla ekleyebilirsiniz.)

Kendi örneğimden devam ediyorum. Add source deyip movies klasörünü gösterdiğimde, ekranda set content dediğimde bu klasörün ne içerdiğini sorar. Movies klasörünü seçtiğimden bu klasörün film içerdiğini XBMC'ye iletiyoruz. Scraper seçimi de burada oluyor, themoviedb, imdb, rotten tomatoes gibi scraperlar arasından birini seçiyoruz, bundan sonra XBMC bizim o klasörümüzü tarayıp, dosya isimlerinden hangi filmlerin o klasörde olduğunu tespit edecek ve XBMC'nin alametifarikası olan görsellerini sabit diske indirecek.

Scraper'ı seçtikten sonra aşağıda seçenekler göreceğiz, onların da ne işe yaradığını anlatayım:


Exclude folder from scans: Bu seçildiğinde, gerçekleştirilecek taramalar bu klasör atlanarak yapılır.
Run Automatic Scan: "OK" dendikten sonra seçili klasörde taramaya derhal başlar.
Use Foldername for Lookups: Klasör ismini esas alır, klasörün içindeki video dosyaları yerine, buna az sonra geleceğim.
Folder contains a single Video: Bu seçenek, klasördesadece bir video dosyası olduğunu varsayar, normalde bir klasörün içerisinde birden çok video dosyamız olduğunu düşünür XBMC ve eğer seçtiğimiz klasörde tek bir film varsa bunu seçmeliyiz.
Folder contains a single TV Show: Üst taraftaki açıklamayı tv dizilerine uyarlayın.
Scan Recursively: Alt klasöleri de tarar (iki seviye aşağıya kadar). Tv dizileri her zaman bu seçenekle taranır.

Şimdi, scraper olayını anladıysak, olaydaki inceliklere gelelim.

Scraper'ın olanca gücüyle çalışması için en önemli şey isimlendirmedir. Çünkü dosya isimlerini esas alır Scraper'lar. Bu yüzden, görsellikte ve tüm dosyalarınızın tespit edilmesinde problem yaşamak istemiyorsanız, en doğru düzen şu olacaktır:

-Filmler için-
Ana klasör
-"Film adı (Film yılı)" olarak isimlendirilmiş içinde video dosyasının bulunduğu klasör.
--Video dosyası.

Örnek:
Movies
-Shutter Island (2010)
--Shutter.Island.2010.R5.LINE.XviD-MENTiON.avi

Önemli olan, video dosyasını içeren klasörün doğru isimlendirilmesidir, bu klasör doğru isimlenmiş ise içerisindeki video ister video.avi olsun, ister aynı şekilde Shutter Island (2010).avi olsun, farketmez. Scraper'ımız filmin adını ve yılını görür, veritabanındaki filmle eşleştirir, skin'imize uygun şekilde görselleri indirir ve işi biter.

-Diziler için-
Ana klasör
-Dizi adı
--Doğru sezon ve bölüm numaraları ile isimlendirilmiş video dosyası.

Doğru isimlendirilme nasıl olur?

Bunda birkaç standart var:

S01E01.avi
1x1.avi
S01xE01.avi
S01 E01.avi
S01.E01.avi

dosya uzantıları avi, wmv, mkv vs olabilir. Önemli olan dosya isminde bu ibarelerin bulunması, zira XBMC o dosyanın hangi sezona ve hangi bölüme ait olduğunu ancak o şekilde tespit edebiliyor. Yine scraper tanımladığımız veritabanından dizi ve bölüm bilgilerini-görsellerini indiriyor, üst düzey bir kullanıcı tecrübesi ile XBMC kullanabiliyoruz.

Sezon ve bölümün dosya adında tanımlı olması yeterli olacaksa da, düzen açısından benim de kullandığım şekliyle şu en doğrusu olacaktır:

Örnek:
TV
-Lost
--Season 6
---s06e01.mkv
---s06e02.mkv
---s06e03.mkv
---s06e04.mkv
---s06e05.mkv
---s06e06.mkv
---s06e07.mkv
---s06e08.mkv
---s06e09.mkv
---s06e10.mkv
---s06e11.mkv
---s06e12.mkv
---s06e13.mkv
---s06e14.mkv

Scraper'da ikinci önemli nokta da hangi scraper'ın seçileceği konusu.

Burada açık kaynak internet kullanımının değerini biliyor ve filmler için themoviedb, diziler içinde thetvdb'yi kullanıyoruz. Birincisi, themoviedb, imdb benzeri bir veritabanı, filmler için ayrıntılı bilgiler tamamen üye kullanıcılar tarafından oluşturuluyor ve düzenlenebiliyor. İkincisi de televizyon dizileri için veritabanı, yine açık kaynaklı, üye olup ekleme-düzeltme yapabiliyorsunuz. imdb her ne kadar daha geniş bir veritabanına sahip olsa da, potansiyel themoviedb'de daha yüksek, örneğin ben şimdiye kadar themoviedb'nin veritabanında olmayan onlarca Türk filminin bilgilerini, görsellerini, oyuncularını buraya ekledim, artık kendi XBMC'mde bu filmleri de görebiliyorum.

Müzik konusu biraz sıkıntılı, tam bir standart getirilebilmiş değil bildiğim kadarıyla halen, müzik dosyalarımı tagleme konusunda takıntılı olduğum için gerek de duymuyorum aslında çok. Müzik için scraper da çok verimli bulamadım, en azından filmler ve tv dizileri kadar verimlisini bulamadım. Albüm kapakları ve sanatçılar yeterli oluyor bana görsellik için, onu da şu şekilde çözüyorum:

Music
-Amorphis
--My Kantele
--Elegy
--Tuoenla
--Am Universum
vs.

diye sıralandığını düşünelim,

Amorphis klasörünün içinde albümler ayrıca klasörler halinde duruyor.

Amorphis klasörünün içine beğendiğim bir Amorphis fotoğrafını koyuyorum, bunu folder.jpg olarak isimlendiriyorum.

Sonra her albümün klasörünün içine albüm kapaklarını folder.jpg olarak isimlendirerek ekliyorum.

Müzik klasörüne baktığımızda, artık Sanatçıların fotoğraflarıyla, sanatçıların içine girdiğimizde de albümlerin kapaklarıyla görülebilmesi gerekir.








Sonuçta, media playerların şu uyduruk arayüzlerinden çok daha keyif veren bir tecrübe yaşayacağınız garanti:

Resim için pclabs.com.tr'ye teşekkürler.

No comments: