Friday, May 7, 2010

Kurulum ve codeclerle ilgili düzeltme

Bu arada, XBMC ile ilgili bir hatalı bilgi verdim, kuruluma hazırlama noktasında;

XBMC her tür kurulumda kendi codecleri ile birlikte geliyor ve sistemde kurulu olan codecleri kullanmıyor. Yani hiç codec kurulmamış bir sisteme XBMC kurarsanız da içerisinde tüm codecler geldiği için problem yaşamıyorsunuz.

AMA,

işlemcisi yüksek olmasa bile, dahili ekran kartı güçlü olan ion çipsetli bazı makinalarda, hd içeriğin yükünün grafik işlemciye yüklenmesini engelliyor bu durum.

Örnekle açıklayayım:

ion chipsetli zotac mini itx kartım var, atom 330 işlemci (dual core 1.6 ghz) ve nvidia 9400 grafik işlemcisi var.

Normalde, windows altında klite codec pack ile hd içerik oynatırken görüntü kalitesinde düşme olmuyor, işlemciye yüklenmiyor.

Windows altında XBMC üzerinden aynı videoyu oynattığımızda donanımsal hızlandırma sağlayan bir codec kullanmadığı için programımız, hepsi işlemciye biniyor ve başarım düşüyor, işlemci yükü artıyor.

Oysa ubuntu veya bir başka linux dağıtımı altında XBMC ile aynı videoyu oynatırsak aynı sistemde, decoding ayarlarının da VDPAU'da olmasına dikkat edersek, donanımsal hızlandırma yaptığını ve 1080p'lerde işlemcinin %4-5 civarında yük aldığını, görüntü kalitesinde de herhangi bir düşme olmadığını görüyoruz.

Diyeceğim o ki;

Çok güçlü bir işlemciniz yoksa, ekran kartınızın yeni nesil (8 serisi sonrası) nvidialardan olmasının ve ubuntu benzeri bir linux dağıtımı kullanıyor olmanızın büyük avantajı var.

2 ghz üzeri bir çift çekirdek işlemciniz varsa, o kadar farketmeyecektir işletim sistemi ve ekran kartınız.

(XBMC prensip olarak açık kaynaklı ve ücretsiz kalmaya çalıştığından, donanımsal hızlandırma yapacak ücretli codecleri kullanmıyor, windows altındaki problemin sebebi de bu)

No comments: