Thursday, September 1, 2011

1 Eylul 2011: Babadag, Patara, Gombe, Yesilgol, Ucarsu

Saat 12'ye dogru Oludeniz Ovacik'tan yola cikiyoruz. Paragliding'e gonul vermislerin zirvesinden kendilerini gokyuzune biraktigi Babadag'in eteklerinden geciyoruz uzunca bir sure... Oludeniz'e yukaridan bakiyoruz, sonra Oludeniz'den de guzel koylara yukardan bakiyoruz, patika oldugunu saniyoruz inmek icin ama zamanimiz yok. Erteliyorum onumuzdeki tatillere; yola devam ediyoruz.





Hedef aslinda Kumluova, ama programimiz baya baya dinamik, iki dakkada bir degisiyor. "G" adli koye gidiyoruz once. Koyun adi G, ama yabanci turistlerin bol oldugu bu Karaagac mevkiinde "Cii Koyu" denmemesi icin tabelelarda "Gey Koyu" olarak geciyor.



G'den Kumluova'ya inis varmis ama 'sizin araba bile gidemez, cok bozuk' diyorlar. Sizin araba dedikleri evsahibimiz Ahmet Gursu'nun X5'i. Karaagac'a dogru geri donuyoruz. Bogazici Koyunden gecip devam ediyoruz. Hem Bogazici'nde hem G'de yol kenarinda cocuklar var, el salliyorlar hep, G'de manzara var, azcik turizm var. Cocuklari daha neseli. Bogazici'nde fakirlik var, daha icerde kalmis. Su dahi yok koyde. Gecim kaynaklari belli degil, tarim yok, tek tuk keci suruleri var. AKP'ye oy vermisler hizmet gelsin diye. Su gelmemis ama su depolari gelmis. Cocuklari daha somurtkan. Yine de el salliyorlar. El sallasiyoruz hep cocuklarla.

Kalkan yoluna cikiyoruz, dedim ya programimiz dinamik, Kumluova'yi pas geciyoruz. Patara'ya yollaniyoruz. Patara'da denize giriyoruz. Plajkart cikmis, Muzekart benzeri bir uygulama, plajli orenyerlerinde gecerli 10 giris, 7,50 TL. Ondan aliyorum. Gerci yarindan sonra plaj falan kalmayacak hayatimda bir yilligina ama olsun. 

Patara'dan asil hedefimiz olan Ucarsu'ya dogru yola cikiyoruz, yolumuz uzun. Kalkan'a devam ediyoruz. Kalkan'dan Elmali yoluna sapiyoruz. Islamlar basta olmak uzere, adini hatirlayamadigim bir suru koyden geciyoruz. Ardindan Gombe.

Yolustu Lezzet Duraklari : Ucarsu Kebap Restaurant

Gombe'ye vardiktan sonra, Ucarsu yolunda Ucarsu Restoran'da yemek molasi veriyoruz. Asil olayi tepsi kebabi imis, ama bir saatte hazir olacagini soyluyorlar. Kahvaltiyla duran biz olumlulerin o kadar sabri ve gucu yok, daha hizli hazir olacak olan kavurmada karar kiliyoruz. Keci ve oglak eti var isletmede sadece, kilo usulu satis yapiliyor. 2011 yili Eylul ayi itibariyle etin kilsou 45 TL, ve kemik de beraber tartilip ardindan eti siyriliyor. Biraz pahali anlayacaginiz. Ama lezzetli. Mekanda alkol de var. Neticede odenen hesap soyleydi:

1,5 kg oglak but
1 kucuk Yeni Raki
1 Kola
2 Tabak Keci Peyniri
2 Tabak Keci Yogurdu Suzme
2 Sogus Tabagi

140 TL.

Pahali mi, pahali. Ama butceniz icerisindeyse ugrayin, zamaniniz varsa alameti farikalari tepsi kebabini deneyin derim. Kavurma da guzeldi ama, aklinizda olsun.



Ucarsu, Gombe beldesinin 10-12 km yukarisinda, ulasimi tek serit bir patikayla olan kaynak suyunun adi. Hemen yaninda Yesilgol var, bir krater golu o da. Ikisinin de suyu buz, Yesilgol'un olayi adindan da anlasilabilecegi gibi yesil olmasinda. Daha yukarilarda cok daha buyuk bir krater golu oldugunu biliyoruz ama yetisemeyecegimiz icin pas geciyoruz.



Donus yolu daha zorlu. O patikayi yavas yavas geri iniyor, sonra Elmali uzerinden Seki'ye geciyoruz. Seki icin tirmanis daha da zorlu, en son 1850 metrede pik yapip inise geciyoruz. 



Seki'den sonra yol duz. Zaten Antalya - Fethiye yoluna girdikten sonra da Oludeniz'e zorlanmadan variyoruz.

Daha yogun denize girme hayallerim olsa da bu gezi icin, Kidrak Yolu'ndan Oludeniz'e hakim manzaralar ve Yesilgol'un hatrina Kumluova'da aklim o kadar da kalmiyor. Gelip rotayi gmap-pedometer'da cizmeye basliyorum\ 310 KM gosteriyor. Google Maps'in bilincinde olmadigi o patikalarla beraber 350 KM kadar yol yaptigimizi ben biliyorum. 350 KM kaldigimiz yerden Izmir'deki eve kadar olan yola tekabul ediyor...

No comments: