Tuesday, June 15, 2010

E3 2010 - Microsoft XBOX 360 Keynote

Dün akşam TSİ 8:30'da başlayıp yaklaşık 2 saat süren XBOX 360 konferansını canlı olarak takip ettim.

Öncelikle geçen seneden sonra koca bir hayalkırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim. Zira bir yıl içerisinde Microsoft yenilik adına ortaya birşey koymamış, sadece bazı şeyleri kesinleştirmiş ve makyajlamış. Ne demek istediğimi anlatacağım.


Öncelikle Treyarch ile yaptıkları anlaşmayı açıkladılar ve Black Ops oynadılar, gameplay'e tanık olduk, Modern Warfare'den sonra tekrar ikinci dünya savaşı senaryosu çıkaracaklar diye tırsmıştım Call of Duty adıyla, neyse ki daha güncel bir senaryo var ortalıkta gördüğüm kadarıyla. Açıkladıkları anlaşma da Call of Duty ile ilgili her türlü içeriğin öncelikle Xbox'ta ulaşılabilir olacağıydı. Fena olmayan bir durum aslında. Bu anlaşmanın da 2010, 2011 ve 2012 yılları için geçerli olacağını ekleyelim.

Ardından Metal Gear serisi yaratıcısı Hideo Kojima sahneye çıktı ve Metal Gear'in XBOX için tasarlanan oyunu Metal Gear Solid: Rising'i tanıttı. Kojima'nın geçen sene sanırım Don Mattrick "XBOX'ta Snake'le oynamak süper olacak" dediğinde "Snake ile oynayacağınızı söylemedim" diye laf çarpması sonrası Rising için başka bir karakter yaratılmış. Adını hatırlamaya kasmayacağım ama japonca kes ve al (cut and take) anlamına gelen bir ismi olan karakter genel olarak kesip biçiyor :) En son karpuz kesti adam.

Neyse, ardından Gears of War'u yaratan stüdyonun elemanları geldi ve 4 kişi co-op GeoW 3 oynadılar. Eğlenceli geliyordu baya.

Ardından Lionhead Studios'un başkanı Peter Molyneux geldi sahneye ve Fable 3'ü tanıttı. Adam sahnede durur ve ne Natal, ne de Milo derken keline vurasım "Nerde lan Milo? Umut taciri?" diyesim geldi.

Neyse efenim, hemen ardından güzel bir cinematic eşliğinde Crytek - Microsoft ortaklığı açıklandı. Codename Kingdoms olacak sanırım oyunun adı.

Ardından Bungie'ciler geldi ve Halo oynadılar. Şu Halo'nun olayını da anlayamadım bir. Çok hakim olmamakla beraber olaya, bu oyundan itibaren sanırım gemi savaşları da olaya dahil oluyor. Geçen oyunlarda da varsa kızmayın, dediğim gibi hiç ilgilenmiyorum.

Hemen ardından Project Natal'ın piyasa ismi Kinect tanıtıldı. Hareket ve ses algılayıcılarından oluşan bir ürün biliyorsunuz. Geçen seneki E3'te tanıtılmış ve büyük fırtına koparmıştı. Bu sene son hali sunuldu, beraberinde geçen sene konsept tasarım halindeki oyunları yine son haline getirilmiş halde sunuldu. Dans oyunları, spor oyunları, kinectimals adındaki bir sanal hayvancık besleme oyunu, dashboard'a kinect entegrasyonu, kinect ile videokonferans, ESPN entegrasyonu, aerobik, yarış oyunları tanıtıldı. Benim beklentim Kinect'in (Natal'ın) tüm oyunlara entregre geleceği şeklindeydi ama bu haliyle XBOX baya bir Wii'ye benzemiş, özellikle gelen oyunların grafik arayüzleri Wii oyunlarına oldukça benzemekte.

Star Wars Force Unleashed 2 demosu gösterildi, tabi birini oyun oynarken göstermediler. Benim aklıma hep takılan olay, Kinect'in yürüme olayını nasıl algılayacağıydı, SW'de yürüme değil de Force Speed vardı. Yani düşman dövüp olduğun yerde, ileri uçuyordun. Baya keyif kaçırıcı bir durum haline gelir böyle.

Forza Motorsport gösterdiler, arabanın önünü arkasını inceleyebiliyormuşuz Kinect sayesinde, ve direksiyonsuz kullanabiliyormuşuz. Denemek lazım. Direksiyonun kendince güzellikleri var bence, daha başarılı response time ve force feedback gibi.

Ve hemen ardından da XBOX 360'ın yeni versiyonunu tanıttılar. Şu ankinden farklı olarak entegre Wi-Fi ve 250 GB harddiskle gelecek, 5 USB portu var arkada, tek fan var şimdiki XBOX'lardaki çift fanın yerine. Fiyatı 299 dolar, şu anki XBOXla aynı dedi Don Mattrick ama dedikodular Arcade ve Elit'lerin fiyatının düşeceği yönünde. Ha bu arada, artık yeni XBOX üretimi yapılacak, elimizdeki fat kasa eski XBOX'ların üretimi bitti. Piyasadaki fat XBOXlar ise satılmaya devam edecek tabi.

Şahsi kanaatim, başta da belirttiğim gibi, geçen seneki E3'ün üzerine Microsoft'un yenilik namına birşey sunmadığı. Geçen sene Kojima Metal Gear'in XBOX'a geleceğini söylemişti, bu sene de söyledi. Geçen sene Last.Fm, Facebook, ESPN, Netflix vs XBOX'a gelecek dediler, bu sene de aynısını söylediler. Geçen sene sundukları Natal, oldu Kinect. Geçen sene Natal'ı tanıtırken gösterdikleri marifetleri bu sene isimlendirilmiş oyunlarla yaptılar. E, Natal'ın 2010 Kasım'da satışa çıkacağı zaten söyleniyordu, bu da yenilik değil. Milo'dan haber yok (Ah Peter Molyneux), Core Gamer'ların aslen ilgilendiği halihazırdaki oyunlara Kinect entegrasyonundan hiç haber yok. Tek heyecan verici olay CoD serisindeki öncelik alma ve Crytek ortaklığı, ki Crysis sevmem, CoD'u da Mouse ve klavye ile oynamaya devam edeceğim.

Dolayısıyla geçen seneki şovun üzerine bu sene Microsoft hayalkırıklığı yarattı. Bu akşam Sony Keynote'u var, onu bekliyoruz.

No comments: