Tuesday, September 29, 2009

Infected Mushroom - Legend of the Black Shawarma


Iptıs ıptıs jın jın jın jın. Yeah.

Saykedelik transçı İsrailli ikili Infected Mushroom’un 7. albümü Legend of the Black Shawarma da geçtiğimiz ay piyasaya çıktı. Müziklerinin türü hakkında çok ahkam kesecek bir insan olduğumu düşünmediğim için albümün kalitesiyle alakalı bir şey söylemek de bana düşmüyor.


O yüzden inceden albümle ilgili verebileceğim bilgilere geçeyim.

İsrailli ikili dedik. Erez Eisen (alemlerde I.Zen olarak da biliniyor) ve Amit Duvdevani (kendine Duvdev demiş, arkadaşı kadar şanslı olamamış mahlas konusunda) tarafından 1996 yılında kurulan Infected Mushroom o dönemden beri istikrarlı bir büyüme göstererek iki yıl önce çıkardıkları Vicious Delicious’la piyasanın popülerleri arasına yükseldi. O albüm zamanında MySpace’te türleri hakkında Psy – Trance – Metal yazdığını da bir not olarak düşelim.

Vicious’la beraber abilere gitarda Erez Netz ve Tom Cunningham, davullarda da Brezilyalı çiko Rogerio Jardim de dahil oldu. Infected Mushroom’un şimdilik zirvesi Vicious Delicious’taki sert tat da bu arkadaşlar sayesinde zannediyorum. Özellikle Heavyweight’in değme progresifçi diye geçinen gruba taş çıkartacak kalitesini hatırlatmadan da geçemeyeceğim. Ama konumuz bu değil.

Legend of the Black Shawarma, bu ikilinin “konsept albüm yapıcaz” gazıyla yola çıkıp sonra o gazı devam ettiremeyip formatı bozduğu bir albüm. Trance’çinin konsept albümü de tabi bu arada rock gruplarınınki gibi olmuyor, arkadaşların derdi çok sevdikleri restoranların isimleriyle şarkı yapmakmış. Sonra artık ne yapmışlarsa çıkaramamışlar mı o kadar restoran, o sevdadan vazgeçmişler. Shawarma da orta doğunun meşhur dürüm kebabıymış, dönere benzer falan deniyor hatta. Tey allahım.

Albümün bu eğlenceli ve anlamsız yönlerini geçersek, baya melodik, kıpır kıpır, arabalık bir kayıt çıkarmışlar (biz arabalık diyoruz çünkü biz metalciyiz, dans ederek kendimizden geçmek bize pek yakışmaz). Vicious Delicious’a göre daha az grup müziği, daha çok elektronika var. Yine de gitar rifflerinden vazgeçmemişler, ne de olsa grubun olgun elemanı Duvdev gençken metalciymiş, punkçıymış. Takma ismini değiştirse yol yakınken aslında iyi olur, Puff Daddy bile yaptı bu işi, Duvdev mi yapamayacak?

Neyse efendim, farklı bir tad arıyorsanız, “amaaan hep mi kafa sallıycaz, biraz da zıplayalım, yarın rock barlardan başka mekanlara da gitmek gerekirse kültür şoku yaşamayalım” diyorsanız Infected Mushroom tam size göre. Yumuşak bir geçiş olması bir yana, bestelerin kalitesi ve Korn’un frontmani Jonathan Davis ile Jane’s Addiction’ın vokalisti Perry Farrell’in birer şarkıda gruba nasıl eşlik ettiğini görmek konusundaki dizginleyemeyeceğiniz merak sizi bu albümü ind… almaya yöneltecek.

Clubber metalciler ve metalci clubberlar zaten bu albümü çoktan edinip alemlere akmaya başladılar. Onlara bişey demiyorum. Puanlamayı nasıl yaptığımı da sakın sormayın.

6,5/10

No comments: