Thursday, February 11, 2010

İşletim sistemini XBMC kurulumuna hazır hale getirmek.

Evet, sırada işletim sistemini XBMC kurulumuna hazırlamak var.

Mediaportal ve Meedio'nun aksine, XBMC, kurulum açısından en sorunsuz yazılım. Windows için Windows Vista ya da daha güzeli Windows XP'yi tavsiye ederim. Windows 7 ile de sorunsuz kullanmakla beraber, Microsoft'un son işletim sisteminin hala driver problemleri var, en basitinden, gömülü ses kartları ile ilgili (özellikle Realtek chipsetli olanlar için) cızırt problemi giderilebilmiş değil. Windows XP veya Vista'da sürücü problemi daha az, hatta yok denecek kadar az, bu yüzden tüm sürücüleri yüklenmiş Windows XP ve Vista işimizi görür.


Bundan sonra yapacağımız işlem Windows için, codec pack kurmak. Codec paketleri, kurmasıyla değil ama ince ayarlarıyla (özellikle ffdshow vs.) bambaşka bir yazı konusu, ama şu an varsayılan ayarlarla geçelim bu kısmı. K-Lite Codec Pack benim en tuttuğum pakettir, lakin son sürümlerini değil, önceki sürümlerinden 2.1.5'i tavsiye ediyorum, ufak bir Google aramasıyla bulabilirsiniz. K-Lite kurulumu esnasında Media Player Classic de geliyor, başındaki tick'i kaldırın, ihtiyacımız olmayacak. H264 decoding işlemi için CoreAVC'nin ticari olmadan önceki son sürümünü içeriyor ve iyi bir başarım oranı var, tatmin edici yani.

Kurulum bittikten sonra www.xbmc.org adresine girip download kısmından XBMC'yi indirebiliriz. Windows için kuruluma hazırız.

Linux için bu kadar uğraşmayacağız.

Ubuntu Karmic Koala (9.10)'nın 64 ya da 32 bit sürümünü indiriyoruz, ya da varolan CD'den kuruyoruz. Kurulum esnasında kullanıcı adı ve şifrelerimizi belirliyoruz ama giriş ekranında şifre sormasını istemeyelim. Bunun sebebi, bilgisayarı açtığımızda, XBMC'yi başlangıçta otomatik çalışacak hale getirdikten sonra, boot ekranında falan oyalanmadan çat diye programa girebilmek. Ubuntu kurulumu sonrası güncellemelerimizi yapıyoruz.

İşletim sistemlerini XBMC'ye hazırlamak da bu kadar.

No comments: