Thursday, February 11, 2010

XBMC (XBOX Media Center) Kurulum Rehberi

Bunlar hep internetin suçu. Eskiden film izlemek için sinemaya giderdik, derdimiz sinemadaki konforun, ses sistemlerinin, görüntünün falan iyi olmasıydı, seçimimizi buna göre yapardık. Gelişen teknoloji, evvelden sınırlı kitlenin evinde bulundurabildiği ev sinema sistemlerini daha çok haneye soktu, geniş bant bağlantı ve artan internet hızları da film, dizi gibi içeriği bu sistemlerde izlememizi kolaylaştırdı.

DivX oynatıcılar demode oldu birkaç çeyrek önce, PopCorn media player ve özellikle Western Digital'in oynatıcılarının açtığı yola sürüyle marka girdi, yüksek tanımlı (hd) içeriği oynatabilen bu aletlerin becerileri insanları cezbetti.


Ve fakat yıllardır işimizi gören kişisel bilgisayarların içerik oynatma konusunda da söyleyecekleri birkaç söz olacaktı.

HTPC nedir?

HTPC, Home Theater Personal Computer kelimelerinin kısaltmasından oluşur, yani Ev Sineması Kişisel Bilgisayarı. HTPC'ler işin donanım ve yazılım kısmına düşkün, bilgisayarın getirdiği esnekliği ve müdahele edilebilirliği kullanmayı seven insanların tercihi oldu hep. En basitinden, DivX oynatıcıların ilk çıktığı dönemlerde (ki ben de vestel markalı bir tanesine sahip olmuştum, şu an yazlıkta kullanılıyor hala) yeni codecli filmler çıktıkça aletin firmware'inin güncellenmesi gerekirdi (ki güçtür). Servise götürülürdü falan. HTPC'lerde ise en güncel codecler her zaman bir tık uzaktadır.

Yazının ilerleyen bölümlerinde HTPC'ler ile ilgili avantaj ve dezavantajları saymaya devam edebiliriz, şimdi burada hepsini düşünmekle zaman kaybetmeyi anlamlı görmüyorum. Lakin HTPC'yi değil de DivX oynatıcıları veya yeni nesil medya oynatıcıları tercih edenlerin en büyük argümanları, estetik, elektrik sarfiyatı, başarım, fiyat ve arayüz olmuştur. Bu yazının konusu (şimdilik) arayüz, daha doğrusu önyüz, diğer konularda da rehberler hazırlamayı planlıyorum.

Önyüz (front end), bir aygıtın donanımını kullanabilmek için kullanıcının işlemleri gerçekleştirdiği kısım oluyor kabaca, burada kullanıldığı anlamıyla. HTPC'lerin, kolay kullanıma sahip grafik arayüzlü rakiplerine karşı duran bazı önyüzleri var, hemen hemen tamamı açık kaynaklı, zaten rakiplerine karşı duran ve rakiplerini alt eden kısmı da açık kaynaklı / geliştirilebilir olmasında yatıyor.

En meşhur HTPC önyüzleri şunlar:

XBMC
MediaPortal
Meedio
Boxee

Bunları zaman içerisinde (Boxee hariç) denedim, işin TV kısmını ayırdığımızda en mantıklı (ve kolay) kullanımın XBMC olduğuna kanaat getirdim, hatta XBMC'yi o kadar beğendim ki, hakkında Türkçe bir kaynak olmadığını görüp bir rehber hazırlamak istedim.

Buraya kadar yaptığım laf kalabalığının tamamı girişiydi bu rehberin, planımız şöyle olacak:


Bu maddelerde değişiklikler olabilir, doğaçlama ilerleme durumu da olabilir, artık ne gerektirirse.

İlk önce Windows kurulumundan başlayacağız. Linux için Ubuntu distrosu kullanacağım bu arada, bilginize.

Bir iki XBMC screenshot'ı koyalım ki, bahsettiğimiz eyecandy arayüz neye benziyor, fikir verelim.

The Dark Knight olmadan olmaz.

Başka bir görünüş.

Diziler için arayüz.

1 comment:

Dr civanın said...

xbmc için türkçe film bilgisi indiren eklenti http://forum.xbmc.org/showpost.php?p=524013&postcount=1