Monday, February 22, 2010

Skin (arayüz) tercihleri, örnekler.

XBMC'nin görenleri hayran bırakan özelliklerinden ilk akla geleni, skin - arayüz desteği ve çeşitleri. XBMC tamamen açık kaynaklı bir yazılım olduğundan, isteyen herkes skin geliştirebiliyor, yahut varolan skinler üzerinde oynayabiliyor (Skin modları). XBMC'nin anasayfasında "Downloads" kısmından ulaşılabilecek resmi skinler şunlar:

Aeon
Back Row
Confluence
MediaStream
MediaStream Redux
MiniMeedia
PM3.HD
Project Mayhem III
Rapier
Tranparency!



Hepsinin ufak tefek esprileri var. Kısaca değinecek olursak;

Aeon: Görselliği ön plana çıkaran ve çok tercih edilen XBMC skin'i.
Back Row: Yıllardır geliştirilen oldukça iddialı bir skin, hem SD hem HD ile uyumlu.
Confluence: Varsayılan XBMC skin'i. İdare edebilecek bir görsellik sunuyor.
MediaStream: Bir süre geliştirilmesine ara verilen ama Ocak 2010 itibarıyle tekrar üzerinde çalışılmaya başlanan klasik XBMC skinlerinden.
MediaStream Redux: Aslında MediaStream mod'u, ancak oldukça büyük değişiklikler içermesi sebebi ile ayrı bir skin olarak kabul ediliyor, yine görselliğin ön planda olduğu, şık bir seçim.
MiniMeedia: MediaStream geliştiricileri tarafından hazırlanan bu skin, daha çok fanart görmek isteyen kullanıcılardan gelen yorumlara göre hazırlanmış, daha transparan bir çalışma.
PM3.HD: Confluence'tan önceki varsayılan XBMC skin'iydi, Project Mayhem III Skin'inin HD versiyonu olarak da kabul edilebilir.
Project Mayhem III: XBMC'nin orijinal ortamı Xbox'a göre hazırlanmış ilk skinlerden.
Rapier: Ana ekranı oldukça sade, ama ortam dosyalarınızı görüntülerken kişiselleştirilebilirliği ile işinizi çok kolaylaştıracak, favori skin'im.
Transparency!: Her an her yerde fanartları gösterme amacı güden, görselliği ön planda tutan bir skin.

Skinlerin boyutları 40 ila 120 MB arasında değişiyor, en azından denediklerim. Tabi modlu skinler ile bunların sayıları çok daha fazla artıyor, en basitinden Aeon'un, Stark, Hitched gibi modları var, diğerleri için de geçerli bu.

Skinleri indirdiğinizde, arşiv dosyasından çıkarıp, XBMC kurulum klasörünüzdeki skin klasörünün içine kopyalamanız gerekiyor. Bundan sonra, programa girdiğinizde göreceğiniz Settings bölümünden Appearance kısmından değiştirebilirsiniz seçiminizi. İlk etapta hiç skin eklemezseniz, PM3.HD ve Confluence arasından seçim yapabilirsiniz, bahsettiğim gibi Confluence varsayılan skin'dir.

Örnek ekran görüntüleri verelim:

Aeon

Aeon

Aeon

Back Row

Back Row

Confluence

Confluence

MediaStream

MediaStream

MediaStream Redux

MediaStream Redux

MiniMeedia

MiniMeedia

PM3.HD

PM3.HD

Rapier

Rapier

Transparency!

Transparency!

No comments: